Electrical Inspector Exam Questions

Main keywords for this article are Electrical Inspector Exam Questions, electrical inspector certification test, electrical qc certification, electrical qc inspectior, electrical qc course.

Electrical Inspector Exam Questions, electrical inspector certification test, electrical qc certification, electrical qc inspectior, electrical qc course

Electrical Inspector Exam Questions

1. What is a switchboard?
a) A single panel or group of panel units designed for assembly in the form of a single panel
b) A large single panel, or assembly of panel on which are mounted on the face,back or both switches, overcurrent and other protective devices.
c) An automatic or nonautomatic device for transferring one or more load conductor connections from one power source to another.
d) A switch intended for isolating an electric circuits from the source of panel
2. What is the maximum surface temperature for Group II Electrical Equipment for T3?
a) ≤450 degrees centigrade
b) ≤300 degrees centigrade
c) ≤200 degrees centigrade
d) ≤135 degrees centigrade
3. Differentiate Class 1,Div 1 with Class 1,Div 2 area location.
a) Class 1,Div.1-Area in which ignitable concentrations of flammable gasses can exist under normal operation.
Class 1,Div.2-Area in which volatile flammable liquid or flammable gasses are handle, processed used by which gases & vapors can be escaped under abnormal operation.
b) Class 1,Div.1 -Area in which volatile flammable liquid or flammable gasses are present under abnormal condition of any equipment.
Class 1,Div 2 -Area in which ignitable concentrations of flammable gasses can exist under normal operation.
c) Both a & b can be applied.
d) None of the above
4. Length of free Conductors at Outlets, Junctions and Switch points: At least ____ of free conductors, measured from the point in the box where it emerges from its raceway or cable sheath shall be left  at each outlet, junctions and switch point for splices or the connection of luminaires or devices.
(choose two answer)
a) 6 inches
b) 12 inches
c) 18 inches
d) 24 inches
5. General Boxes & Enclosures: Covers of outlet boxes and conduit boxes having holes through with flexible cord pendants may pass shall be provided with approved or shall have smooth, well rounded surfaces on which the cord may bear.
a) Bushings
b) Locknuts
c) Hubs
d) all of the above
6. General Boxes & Enclosures: Each enclosure shall be marked with the ____ by which the organization responsible for the product may be identified.
a) A Type 3, 35, 4, 4X, 6 or 6P enclosure maybe marked “raintight.”
b) A Type 3R enclosure maybe marked “rainproof.”
c) A Type 2, 5, 12, 12K or 13 enclosure maybe marked “driptight.”
d) all of the above
7. The minimum size of a conductor carrying a voltage rated 0-2000 volt is: (NEC 310.5)
a) 8AWG
b) 25AWG
c) 14AWG
d) 1/0AWG
8. Per UL requirements, what is the maximum number of overcurrent devices allowed in branch circuit panelboard?
a) 42 over current devices
b) 45 over current devices
c) 50 over current devices
d) 55 over current devices
e) none of the above
9. Per NEC, what are the minimum working clearance requirements in front of low voltage electrical equipment?
a) 600 mm (2ft.)
b) 700 mm (2.25 ft)
c) 800 mm (2.5 ft.)
d) 900 mm (3 ft.)
e) None of the above
10. What are the basic reasons for grounding system?
a) To limit the voltage caused by lightning or by accidental contact of supply conductors.
b) To stabilize the voltage under normal operating conditions.
c) To facilitate operation of over current devices, such as fuses, circuit breakers or relays underground fault condition.
d) Both a & c
e) All of the above
11. For cable tray installation, what standard guideline is applicable to use.
a) ANSI
b) ASTM
c) NEMA VE-2
d) NEMA VE-l
12. When calculating load for each receptacle outlets, what rated volt-ampere to be considered?
a) 180VA
b) 120VA
c) 100VA
d) 200VA
13. What is the minimum size of buried ground conductor using ground grid and interconnection of ground rods?
a) 25 mm2
b) 120 mm2
c) 70 mm2
d) 90 mm2
14. What is the length and size of the copper ground rods?
a) 16 mm x 2.4 meter long
b) 19 mm x 2.4 meter long
c) 10 mm x 2.4 meter long
d) 19 mm x 1.9 meter long
15. How many anodes required for thrust bored road crossing?
a) Four
b) Two
c) Three
d) No need
16. What is the cable size of one pin test station?
a) 10mm
b) 16mm
c) 6mm
d) 4mm
17. What are the test DC volts for Megger test of 600V and below power cables?
a) 500 VDC
b) 250 VDC
c) 1000 VDC
d) Hi-Pot Test
18. How much sand cover required above direct buried cable or conduit?
a) 150 mm
b) 300 mm
c) 100 mm
d) 400 mm
19. Below connection ground grid and ground rods or between conductors and lor grounding rods shall be made by:
a) Thermite welding or Brazing
b) Approved compression grounding connectors
c) For connection of ground test station where it is necessary to disconnect ground conductors to test, approved mechanical connectors maybe used
d) All of the above
20. The negative pipe to soil on potential shall be a minimum of 1.2 V. and a maximum of 3V with reference to a copper/copper sulfate electrode.
a) True
b) False
c) None

21. The system grounding resistance shall not exceed 5 ohms for:
a) System over 600V
b) System under 600V
c) None
22. What is the minimum distance from 50 Amps rectifier anode bed to buried pipeline or underground structure for Anode Bed Average Soil Resistivity Below 1000 ohm-cm?
a) 35 meters
b) 50 meters
c) 75 meters
d) 100 meters
23. How many anodes are required for camel crossing normally above grade pipe line?
a) Two anodes each side of the pipeline
b) Four anodes each side of the pipeline
c) Install two magnesium anodes at the centre of the crossing, one on each side of the pipeline.
d) Install four magnesium anodes at the centre of the crossing, two on each side of the pipeline.
24. What is the test voltage for anode and positive cables below grade usage?
a) 18,000 Volts DC
b) 2,400 Volts DC
c) 1000 Volts DC
d) Hi-pot test
25. Galvanic anodes are made of what main material?
a) Sodium
b) Magnesium
c) Aluminum
d) Cement
26. Buried thermite weld joints must be covered with
a) Coat of bituminous paint ( APCS -10 )
b) Rubber tapes
c) Vinyl tapes
d) All of the above
27. What article in NEC you can find grounding system?
a) 300
b) 350
c) 250
d) 400
28. Maximum how many meters insulate buried bare copper conductors crossing a pipeline?
a) 3 meters on each side of the pipeline
b) 6 meters on each side of the pipeline
c) 10 meters on each side of the pipeline
d) 4 meters on each side of the pipeline
29. In outdoor plant and other industrial areas located in severe corrosive environments equipment and terminal enclosures shall be:
a) NEMA Type 4X
b) galvanized and/or painted or coated carbon steel sheet metal enclosures
c) NEMA Type 3 or 4
d) a & c only
e) all of the above
30. Enclosures and junction boxes having an internal volume exceeding 2,000 cm³ shall be provided with
a) Type 300 Series stainless steel breather and drain fittings
b) a combination of breather and drain fitting
c) with tamper-resistance factory assembled breather/drainer
d) all of the above
31. Electrical metallic tubing (EMT) is acceptable only in hazardous indoor locations.
a) True
b) False
c) None
32. Fittings for NEMA TC 6 & 8 Type PVC conduit shall be in accordance with
a) NEMA TC 3
b) NEMA TC 2
c) NEMA TC 9
33. Cables that cross under paved roads, concrete slabs, railroads, or other areas that would require extensive or impractical excavations to replace, shall be run in
a) duct banks
b) PVC sleeves
c) Direct buried
d) a & b only
e) all of the above
34. Direct buried cables and conduits shall be installed in a single layer.
a) True
b) False
c) None
35. A breaker used to connect separately derived systems together, of the same voltage, frequency and phase sequence. Only acceptable within secondary-selective switchgear.
a) Bus Tie Breaker
b) Power Circuit Breaker
c) MCCB
36. A switchgear assembly consisting of two buses connected with a single bus tie breaker.
a) Series Rated Protection Systems
b) Secondary-Selective
c) Radial Distribution
37. For on-shore, outdoor installations, pad-mounted electrical equipment shall be placed on a level concrete pad, the top of which is elevated a minimum of 100 mm above natural grade. Unless  greater clearances are specified by the NEC, the following minimum clearances shall apply:
a) A minimum working clearance of 2 meters on all sides.
b) A minimum working clearance of 3 meters on the sides of the equipment having doors or access panels which can be opened to expose live parts.
c) The intent of the above requirements are met by gate(s) which can be opened to provide the required clearance.
d) All of the above
38. Panelboards and dry-type distribution or lighting transformers shall not be installed within controlgear or low voltage switchgear.
a) True
b) False
c) None
39. Switchboards shall be installed in a back-to-back configuration.
a) True
b) False
c) none
40. The current rating of a switchrack shall be a maximum of 1000A and a minimum of 125% of the switchrack maximum operating load.
a) True
b) False
c) none

Answers of all above Questions

  1. b
  2. c
  3. a
  4. a
  5. a
  6. d
  7. c
  8. a
  9. d
  10. e
  11. c
  12. a
  13. c
  14. a
  15. b
  16. a
  17. c
  18. b
  19. d
  20. a
  21. b
  22. c
  23. c
  24. a
  25. b
  26. d
  27. c
  28. a
  29. d
  30. d
  31. a
  32. c
  33. d
  34. a
  35. a
  36. b
  37. d
  38. a
  39. b
  40. b

Some questions of Electrical Inspector for your practice. Check the answers in our website

Write down the answers in comment section box if you know 
1. What is High Potential Testing?(3pts)
2. Electrical power systems shall be designed and constructed in accordance with the latest edition of NFPA 70 ( ) and ANSI C2 ( ).(2pts)
3. Control of Monitoring and measuring equipment is necessary? Give some list of measuring equipments?(4pts)
4. How, galvanic CP anodes working? (3pts)
5. How can you protect the structure/pipeline against corrosion?(4pts)
6. What are the environments of a severe corrosive?(4pts)

paktechpoint.com

You may also like...

Leave a Reply

error: tected !!Content is pro
%d bloggers like this: