Electrical QC Notes of Saudi Aramco Part-1

 

Electrical QC Notes of Saudi Aramco Part-1 

1. What is the minimum size of control cable in a multicore type of conductors in Saudi Aramco Engineering Standard?
Ans. 18 AWG
2. What is the minimum size of control cable in a single core type of conductor in Saudi Aramco Engineering Standard?
Ans. 16 AWG
3. What are the minimum size of control cable conductor rated 600 Volts and Below in Aramco Standard?
Ans. 2.5 mm² or 14 AWG
4. What is the minimum size of power conductor rated 600 V. and Below in Aramco Standard?
Ans. 4 mm²
5. What is the minimum size of power conductor rated 5 KV. in Aramco Standard?
Ans. 10 mm²
6. What is the minimum size of power conductor rated 15 KV. in Aramco Standard?
Ans. 35 mm²
7. What is the minimum size of power conductor rated 35 KV. in Aramco Standard?
Ans. 50 mm²
8. What is the minimum size of power conductor rated 69 KV. in Aramco Standard?
Ans. 120 mm²
9. What is the maximum size of power conductor rated below 69 KV?
Ans. 500 mm² or 1000 Kcmils
10. What is the minimum requirement of a grounding grid conductor in Saudi Aramco Standard?
Ans. 75 mm²
11. What is the minimum requirement of a ground conductor from equipment to grid in Aramco Standard?
Ans. 25 mm²
12. What is the minimum size requirement of a conduit in Aramco Standard?
Ans. ¾ Inch.
13. What are the maximum percentage requirements of a conductor crossing in a junction?
Ans. 40%
14. What are the minimum spacing requirements of a power and control conduit?
Ans. 150 mm
15. What are the minimum spacing requirements of an underground power and control cables?
Ans. 300 mm
16. What are the maximum required support distances of a GRS conduit?
Ans. 3.0 Meter
17. What is the minimum distance requirement of a conduit fastening?
Ans. 900 mm

18. What is the minimum sand bedding requirement of a directly buried cable trench?
Ans. 150 mm
19. What is the minimum sand filling requirement after cable laying?
Ans. 300 mm
20. What is the minimum required distance of underground cable warning marker post in a straight situation?
Ans. 30 Meters
21. What is the minimum required length of a grounding rod?
Ans. 2.4 Meters
22. What is the minimum diameter requirement of copper or copper jacketed steel grounding rods?
Ans. 16 mm
23. What is the minimum diameter requirement of galvanized steel grounding rods?
Ans. 19 mm
24. What Class of a circuit that complying with NEC Article 725, Part II?
Ans. Class 1 Circuit
25. What Class of a circuit that complies with NEC Article 725, Part III?Ans. Class 2 Circuit and Class 3 Circuit

26. What is NEMA VE 1 – 2002 Classified?
Ans. Metal Cable Tray system
27. What is NEMA VE 2 – 2001 Classified?
Ans. Cable tray installation guidelines
28. What is NFPA 70-2002 Classified?
Ans. National Electrical Code (NEC)
29. What is NFPA 72-2002 Classified?
Ans. National Fire Alarm Code
30. In what standard should be the reference for getting the Degrees of protection provided by the enclosures?
Ans. IEC 60529
31. What is NEMA ICS 6?
Ans. Enclosures for industrial controls and system
32. What is NEMA 250?
Ans. Enclosures for electrical equipment (1000 Volts Maximum)
33. What are the reference standard for the installation of Fire Alarm System?
Ans. NEC Article 760 & NFPA 72
34. What is the type of cable ties used inside of the enclosure and buildings, junction boxes, marshaling cabinets, control rooms and PIBS?
Ans. Weather resistant nylon cable ties with a stainless steel barb
35. What are the maximum continues use rating temperature of cable ties?
Ans. 85°C or Higher
36. What are the enclosure requirements for instruments in outdoor plant areas?

Ans. NEMA Type 4, NEMA ICS 6 and NEMA 250 or IEC 60529 Type IP 65
37. What are the enclosure requirements for instruments in severe corrosive environments?
Ans. NEMA Type 4X, IEC 60529 Type IP 66
38. What are the field instruments junction box requirements in a Class I, Zone 2 location and in Non- Hazardous areas?
Ans. Single Door NEMA Type 4X or IEC 60529 Type IP 66 Box
39. All field junction box installation requirements shall be mounted?
Ans. Vertically
40. What are the distance installation requirements of a conduit outlet box of or from the field devices?
Ans. 18 Inch.
41. What is the cable tray required distance between in each consecutive rungs?
Ans. 229 mm (9.0 Inch.)
42. How many percentage requirements of cable trays spare space for future expansion?
Ans. 20%
43. In what article of the National Electrical Code (NEC) for the cable tray fill requirements?
Ans. NEC Article 392
44. What is the channel cable tray material requirement?
Ans. Copper free aluminum
45. What is the copper maximum percentage contains in aluminum requirement of a cable tray?
Ans. 0.4% Copper
46. What are the width requirements of a cable try channel?
Ans. 3, 4 or 6 Inches
47. What is the cable tray minimum loading depth?
Ans. 1¼ Inch.
48. What is the cable tray approximate slot in the ventilated straight sections to facilitate the use of cable ties to secure the cable?
Ans. 3/16 inch. X ½ inch.
49. How many inch for the every slots shall be repeated the cable ties to secure cable in the cable tray?
Ans. 12 – 18 inch.
50. What is the minimum individual rung load capacity of Aluminum and Galvanized Carbon Steel Cable tray?
Ans. 90 kg.

paktechpoint.com

You may also like...

1 Response

  1. February 21, 2020

    […] Electrical QC Notes of Saudi Aramco Part-1 […]

Leave a Reply

error: tected !!Content is pro

 

%d bloggers like this: