Electrical QC Notes of Saudi Aramco Part-2

 

Electrical QC Notes of Saudi Aramco Part-2

51. What is the minimum Thickness of a cable tray?
Ans. 1 mm
52. What is the minimum elevation of a cable tray above the main substation floor from the bottom of the lowest interior?
Ans. 2.67 Meter
53. What is the minimum clear space distance above the cable tray?
Ans. 300 mm
54. What should be the minimum support distance of a cable tray?
Ans. 600 mm
55. What type of terminal block to be used for all field instruments connection requirements?

Ans. Screw type terminal block
56. How many percentage minimum spare circuit breakers requirements for a furnished distribution panels?
Ans. 20%
57. What is the minimum size of bonding jumpers copper wire and connected to a Safety ground bus?
Ans. 4 mm²
58. What is the minimum size of two copper bonded conductors and connected from The safety ground bus to a single tie point on the safety ground grid in a closed loop configuration?
Ans. 25 mm²
59. For lighting system what is the type of Photocell Switches required?
Ans. Twist lock
60. What is the measurement requirements of Flood Lights installed on steel tower with steel platform from lights to platform?
Ans. 1.5 Meter
61. What type material being used for Lighting Poles in a process Area?
Ans. Hot-Dipped Galvanized Steel
62. What is the international reference standard for Lighting design?
Ans. IESNA RP-7
63. What is the international reference standard for lighting design of parking facilities?
Ans. IESNA RP-20
64. What are the voltages required designs for single phase 3 wires lighting system?
Ans. 120/240 Volts
65. What are the Lighting pole wiring compartment height requirement from the base?
Ans. 150 mm nor more than 900 mm
66. What is the Installation distance of Lighting Poles installed from roads having speed limit access of 50 km/h and up to 65 km/h?
Ans. 5 Meters
67. What is the minimum time duration of emergency lighting?
Ans. 1½ Hrs.
68. What is the minimum depth burial requirement of direct buried cable for 600 Volts and below?
Ans. 610 mm
69. What is the minimum depth burial requirements of direct buried cable for 600 Volts and below in a direct buried PVC. Sleeve or Duct bank?
Ans. 460 mm
70. What is the minimum depth burial requirements direct buried cable for 600 Volts to 35 KV?
Ans. 920 mm
71. What is the minimum depth burial requirements direct buried cable for 600 Volts to 35 Kv in a direct buried PVC. Sleeve?
Ans. 610 mm
72. What is the minimum depth burial requirements direct buried cable for 600 Volts to 35 KV. In a Duct Bank?

Ans. 460 mm
73. What is the minimum depth burial requirement of direct buried cable for over 35 KV?
Ans. 1070 mm
74. What is the minimum depth burial requirement for direct buried cable for over 35 KV. In a direct buried PVC. Sleeve?
Ans. 760 mm
75. What is the minimum percentage requirement of spare ducts for the duct banks?
Ans. 20%

76. What is the minimum requirements depth burial of grounding grid conductor?
Ans. 460 mm
77. How many megger volts DC required for cables 250 Volts and less in measuring Insulation resistance?
Ans. 500 VDC
78. How many megger volts DC required for cables 250 Volts to 600 Volts in measuring Insulation resistance?
Ans. 1000 VDC
79. How many megger volts DC required for cables above 600 Volts and Less than 1200 Volts in measuring Insulation resistance?
Ans. 2500 VDC
80. How many megger volts DC required for cables above 1200 Volts in measuring Insulation resistance?
Ans. 5000 VDC
81. What is the minimum Insulation resistance acceptance value of power and control insulated conductor?
Ans. 50 MΩ
82. What is the minimum acceptable insulation resistance of cable test result from conductor to sheath is lesser than ___MΩ that the cable shall not be used.
Ans. 20 MΩ
83. What is the maximum support distance requirement for Rigid Metallic Conduit (RMC) in the following conduit trade size 16-21 mm or ½ – ¾ Inch?
Ans. 3.0 Meters or 10 Ft.
84. What is the maximum support distance requirement for Rigid Metallic Conduit (RMC) in the following conduit trade size 27 mm or 1 Inch?
Ans. 3.7 Meters or 12 Ft.
85. What is the maximum support distance requirement for Rigid Metallic Conduit (RMC) in the following conduit trade size 35-41 mm or 1¼-1½ Inch?
Ans. 4.3 Meters or 14 Ft.
86. What is the maximum support distance requirement for Rigid Metallic Conduit (RMC) in the following conduit trade size 53-63 mm or 2 – 2½ Inch?
Ans. 4.9 Meters or 16 Ft.
87. What is the maximum support distance requirement for Rigid Metallic Conduit (RMC) in the following conduit trade size 78 mm and Larger or 3 Inch and larger?
Ans. 6.1 Meters or 20 Ft.

88. What is minimum emergency light illumination level in manned switchgear room with provision 760mm above the floor?
Ans. 100 Lux (10 fc)
89. What is minimum light illumination level in normal and emergency task lighting such as in plant areas and in off-shore platforms, escape capsule areas and boat landings?
Ans. 200 Lux (20 fc)
90. For Exit Signage what is the Illuminance requirement as per NFPA 101. Emergency Lighting facilities shall provide initial illumination that is not less than a maintained maximum of.
Ans. 10 Lux (1 fc)
91. What is Article 110 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. Requirements for Electrical Installation
92. What is Article 200 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. Use and Identification of Grounded Conductors
93. What is Article 250 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. Grounding and Bonding
94. What is Article 300 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. Wiring Methods
95. What is Article 310 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. Conductors for General Wiring
96. What is Article 314 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. Outlet, Device, Pull and Junction Boxes, Conduit Bodies, Fittings and Handhole Enclosures
97. In what Article of the National Electrical Code (NEC) for Hazardous (Classified) Locations, Classes I, II and III Division 1 and 2?
Ans. Article 500
98. What is chapter 1 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. General
99. What is chapter 2 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. Wiring and Protection
100. What is chapter 3 in National Electrical Code (NEC)?
Ans. Wiring Methods and Materials

paktechpoint.com

You may also like...

Leave a Reply

error: tected !!Content is pro

 

%d bloggers like this: