QC Notes Lecture_8 Aramco Standard Electrical and Instrument Question Answers Part_1

Aramco Standard Electrical and Instrument Question Answers Part_1

1.            What is QA/QC?
Ans:   QA/QCmeans, “Quality Assurance / Quality Control” The purpose of this (QA/QC) is to
establish the sequence of requirement for the quality of material, quality of
works, its inspection, and records
2.            What is the MMG Quality Control Management System?
Ans: ISO 9001 ~ 2000
3.            What is the Quality Control?
Ans:   Quality Control “Those activities and techniques used to achieve and maintain the quality of product, process or service”.
4.            What is Quality Control Plan?
Ans:   Quality Plan “Document Specification which procedures and associated resources shall be applied by whom and when to specific project, product, process or contract”.
5.            What is non-conformity?
Ans:   Non-conformity“Non-fulfillment of requirement”. (Complete failure of a system, or controls, which result in completely unsatisfactory goods or services being provided).
6.            What is the Specification?
Ans: Governing Document Acceptance Criteria.
7.            Who are the responsible for Quality?
Ans: Everybody within all organization.
8.            What is the basic responsibility of a QA/QC personal?
Ans: To ensure execution of works and comply fully as per standard and approved specs.
9.            What is the basic required document for a QA/QC personal?
Ans:   The basic required documents for a QA/QC personal are as following.
ITP (Inspection Test Plan): To conduct the quality check (Inspection of Witness, Surveillance and Hold Point) etc.
RFI: To conduct the inspection of completed work.
QR (Quality Record): To maintain the quality records of completed works etc.
NCR: To issue warning in case of serious violation of standard.
WP (Work Procedure): Standard procedure to execute the works.
P & ID: As a reference to ensure that the work is as per standard drawing.
MTC: To ensure that material comply the PES standard specs.
Calibration Report: To ensure parameters are function checked as per IDS.
PP (Project Plan): To ensure that the instruments are installation as per P & ID and PP as per convenience.
Hook-up: To ensure that the remote connection of pneumatic is done correctly.
Wiring Diagrams: To ensure that wiring is done correctly ILD: To ensure that the sequential wiring is done correctly.
IDS/ISS: To ensure that the instruments comply with the basic requirement.
QCO: To issue a warning in case of little violation and observation.
DR: Discrepancy Report.
10.         What are QA/QC’s ITP and QCP? Give brief?
Ans:   ITP: This procedure informs about the kinds of quality check (surveillance, inspection, witness or hold pints) means quality of works is being done in proper sequences.
QCP: This procedure addresses the activities and requirement in details.
11.         What is NCR? Why does it need for a QA/QC personal?
Ans:   NCR means Non-Compliance Report, QA/QC personal has reserve the right to issue a warning if the contractor doesn’t comply or violate with the standard procedure.
12.         What is the general procedure (WP)?
Ans:   The general sequence of activities will be as follows:
Receiving Drawing and Documents.
Reproduction of Drawings.
Issuing of drawing to site.
New-Issuing new Revision.
Shredding drawings.
Transmittal of redlines to Client (As-built).
Restricted access to the DCO.
Work Permit prior to starts the works.
Records.
13.         What is redlining? Brief its color coding?
Ans:   In case of any change occur to the standard approved drawing while the project is being constructed or tested the relevant drawing will be “redlined”. Following color coding shall be used for this purpose.
Red: If any addition required from the drawing.
Green: If any Deletion is required from the drawing.
Blue: If any comments is added.
14.         What is difference between inspection (Surveillance), witness and Hold point?
Ans:   Inspection: Work can be execute without client’s inspection and it can be inspected some part of them
if it is required.
Witness: Work can be executed, without client inspection and then it can be inspected upon the completion of work.
Hold Point: Work can’t be executed without client inspection.
15.         What is difference between hazardous and non-hazardous Areas?
Ans:   Hazardous: A hazardous location is defined as an area where a potential for fire or explosion exists
due to the presence of flammable gases, liquids or vapors, combustible dusts or fibers and flying in sufficient quantities to produce an explosion or ignitable mixture.
Non-hazardous: An area where non risk of presence of any kinds exposition.

16.         What are different kinds of certification?
Ans:   Weather Proof.
Dust Proof.
Water Tight.
Explosion Proof.
Flame Proof.
Intrinsic Safety Proof etc.
17.         What is ISO? Explain some of its standards?
Ans:   ISO means International Standard Organization, Some are them they are as below;
ISO: 9001, ISO: 9002, ISO: 9003, etc.
18.         What are zone classifications? Give a brief?
Ans:   Zone classification is to define the area of hazards, they are as below;
Zone – 0:     A zone in which explosions gas/air mixture is continuously present or present for extended periods, during normal operation.
Zone – 1:   A zone in which an explosive gas/air mixture is likely to occur in normal operation.
Zone – 2:     A zone in which an explosive gas/air mixture is likely to occur in normal operation.
Zone – 10:   A zone in which an explosive dust atmosphere is present continuously or for extended periods of time.
Zone – 11:   A zone in which there is a likelihood that explosive atmospheres my  occur for short periods due to unsettled to unsettled dust layers.
19.         What are areas Classification? Give a brief?
Ans:   As per NEC and NACA, following are the hazard classification?
Class I: Location in which flammable gases or vapors may be present in the atmosphere in quantities sufficient to produce explosive or ignitable mixture.
Class I gases/Vapors are divided into four following groups:
Group A: Presence of Acetylene.
Group B: Presence of Hydrogen, Butadiene, Ethylene oxide etc.
Group C: Presence of Ethylene, Glycol-propane, Carbon Mono-oxide etc.
Group D: Presence of gasoline, acetone. Butane, Propane, alcohol, Natural gas (Methane), etc
Class II: Location in which the presence of combustible dust are in the air in sufficient quantity to ignite or explode. Class II conductive/non conductive dust is divided into three below.
Group E: Presence of metal dusts (aluminum, magnesium and chemical dust etc)
Group F: Presence of black carbon, charcoal, coal or coke dust etc.
Group G: presence of non-conductive dust (foam, starch, combustible plastics etc.)
Class III: Location in which easily ignitable fiber / flying are present but are not likely to be in suspension in air in quantities sufficient to produce ignitable mixture.
Division – 1: The hazards are present continuously or periodically under normal operation condition.
Division – 2: The Hazards are only presents during accidental or abnormal condition.
20.         What is the standard height to install the instruments?
Ans:   Standard height to install the instrument is 1.4 meter, but it can vary less or more as per location’s convenience.
21.         Whatis loop check?
Ans: To ensure that the system wiring from field to control consol console functioning fine.
22.         What is the logic gate?
Ans: A digital logic circuit with one or more input voltage but only one output voltage.
23.         What is the foundation fieldbus system?
Ans: A fully digital control system is called foundation fieldbus system.
24.         What are meant by FAT, SAT, RAT?
Ans:   FAT: Factory Acceptance Test.
SAT: Site Acceptance Test.
RAT: Run Acceptance Test.
25.         What is Microprocessor control system? Give a brief of PLC, DCS and SCADA?
Ans:   Computer based control process system is called microprocessor control system. The brief of PLC, DCS and SCADA are as following:
PLC: Programmable Logic Control System.
PLC’s are used in practice with the aim of achieving a higher degree of availability or fault tolerance. The types are as follow.
Fault Tolerant: 1 out of 2 system objective:Reduce the probability of losses of production by switching to a standby system.
Fail Safe: 2 out of 2 system objective:Protect life, the environment and investment by safely disconnecting to a secure “off” position.
DCS: Distribute Control System.
SCADA: Supervisory Control and Data Acquisition.

 

You may also like...

2 Responses

  1. folorentorium says:

    Thanks for helping out, superb info. “In case of dissension, never dare to judge till you’ve heard the other side.” by Euripides.

  2. Mariano Mcintee says:

    Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *