QC Notes Lecture_8 Aramco Standard Electrical and Instrument Question Answers Part_2

Aramco Standard Electrical and Instrument Question Answers Part_2

1.            What are inspection points for a cable tray installation?
Ans:   Material check as per approved spec, size and type, tray’s hook-up, proper distance structure, tray to tray i.e. power/control/and signal/low voltage and high voltage, support and fixed strongly not shaking.
2.            What are inspection points for field instruments with impulse tubing?
Ans:   Materials inspection as per approved spec material, type and size, Installation as per Hook-up, check line route to avoid any obstruction, check tube bending, and check tube support, compression fitting or ferrules, and then pressure test (hydrostatic test) shall be done.
3.            What are inspection points for a cable laying?
Ans:   Material inspection as per approved materials, types and size, meggering, cable routing  drawing, completion of cable route ( tray, conduit or trench etc ) and cable numbering (Tag), cable bending, use or proper tools and equipment for cable pulling.
4.            What are inspection points for Junction Box and Marshalling cabinets?
Ans:   Material Inspection, type, size as per approved specification, installation hook up for frame, bracket or stands, fixed properly means shaking free, Name Plate, and tag no.
5.            What are standards methods or ferrules addressing to and from a Junction Box?
Ans:   For to side only terminal’s address required which shall be close to terminal either side and complete information shall be of from side after or before as per left and right side.
6.            What is final RFI? When it shall be raised up?
Ans:   When the QA/QC department of contractor is satisfied that the work detailed in the construction RFI is completed, then request shall be submitted for inspection to the client QA/AC department.
7.            What is schedule Q?
Ans:   Schedule Q is an attachment to the contract, which is the provision of Quality Assurance and Control, Inspection and test plan.
8.            What are the various levels of Inspection? Explain?
Ans: They are as following.

Level of Inspection for Materials:

A: Level 0 – Documents requirements only, no Inspection.
B: Level 1 – Inspection prior to shipping.
C: Level 2 – Minimum requirements, pre-inspection meetings, one  or more unspecified “in progress” surveillance visits.
D: Level 3 – Same as level 2, except that “in progress” surveillance inspection shall be in regular basis.
E: Level 4 – Resident Inspection Continuously monitor the work.

Level of Inspection for construction phase:

A: Hold Point (H): The inspection activities will not proceed without the presence of inspection.
B: Witness Point (W): Inspection activities can be proceeding after issuing RFI.
C: Review (R): Verification of documentation (NMR) on its correctness as per spec and approved drawings.
D: Surveillance (S): Inspection has right to conduct random inspection of works.
E: Inspection (I) / Perform (P) / Test (T): construction can be proceeding to next phase without client inspection.
9.            What is ITP’s? What are Hold and Witness Point?
Ans: ITP mean Inspection and Test Plan, details of work scope and required types of inspections.
Hold Point (H): is the level of inspection that client inspection must require through RFI and can’t be preceded until inspection is done by client.
Witness Point (W): is the level of inspection that inspection activity can be preceded without client inspection or if client is not available as per RFI Timing.
10.         What is RFI? When an RFI will be raised?
Ans:   Request for inspection (RFI), RFI shall be raised only when the status of the preliminary inspection is satisfactory, and the works (items) are Hold or Witness Point.
11.         What is Cable tray and how is it identified separately for Electrical and Instrumentation?
Ans:   Cable tray is the device used to provide support and protection to the laid cable in side the building or outside pipe rack.
12.         What is Calibration and what is process calibration?
Ans:   Checking / testing the equipment for its accuracy and serviceability are known as calibration.
Process calibration means carrying out calibration activity by following the adopted authorized method linked with standardization.
13.         What is the loop and how is the loop folder made?
Ans:   Loop is the electro-mechanical presentation of the circuit concerning to flow of liquid or gas, alarm system, control valve operation and other specific for which field installation instrument involvement is considered. There are certain condition and requirements to be fulfilled to complete the loop check.
The list of attachments including drawing, check list and punch list and other listed documents are arrange in folder (loop wise) for having an easy access to carry out the loop check and final hand over of the project. That folder with all possible documents is known as loop folder.
14. What is the specialty rather characteristics of loop check? How do you come to know that loop check is completed
Ans:   a. Loop check is a clear blue print of a successful system functioning (activity wise).
b. This emphasis the serviceability of each instrument installed either in field or inside the building,
c. This exposes also the limitation of some systems functioning as per the attached filled punch list,
d. One of the ready documents for final hand over of a project on completion,
e. It is always two team’s operation-one will be on field and the other will be in the control room, After every successful completion of loop check it is marked with Red Colored Label bearing the date
of the loop check and the witnessing parties initial.
15.        What is the standard and what is the Standardization?
Ans:   The standard means the authenticated documented instruction to be followed during execution
of any specific project for which it is made.
Standardization means the method of execution of certain standard, which is specific to the one
or more related activities in a project execution process.

16.         What is Inspection?
Ans:   This is a process of verifying the method application by means of following certain documented and authenticated instruction i.e. standardization is known as inspection.
17.         What are the responsibilities of QC Inspector?
Ans:  The following are the phenomenal responsibilities which any QC Inspector is supposed to execute at the time of carrying out any inspection.
a. Well versed with the technology for which the inspection is carried out.
b. Should have the reasoning capability to analysis the method.
c.  Should have thorough knowledge about the procedure to be adopted for inspection i.e. adopted standards.
d. Should be able to convey the irregularities found to the concerned authorities.
e. Should be absolute sincere about the job execution.
f.  Should be vigilant all the time.
18.       What should be the attitude of a QC Inspector while carrying out an Inspection activity?
Ans:   Following are the characteristics of a perfect inspector:
a. Should never compromise with the quality at the time of performing inspection.
b.  Should be sincere towards performing the responsibilities.
c. Should be punctual.
d. Should be exemplary in approach while carrying out inspection.
e. Should have the capabilities to convince the authorities about the irregularities with knowledgeable representation.
19.         What are the requirements for carrying out installation inspection of any instruments and receiving inspection of the said equipment?
Ans:   Following are the requirements at the time of execution of an inspection.
a.  Instrument data sheet.
b. Test Instrument Certificate.
c.  Vendor instruction manual.
d. Test Instrument instruction manual.
20.        What is the CCTV System?
Ans:   Close Circuit Television system used for establishing the alarm notification in case of any unforeseen hazard takes place. It is a digitally controlled system which enables the automatic notification of the happening in and around the plant and plant premises.
21.        What are the differences between QA & QC activities?
Ans:   The QA activity means adopted method for verification of the execution of QC activity in turn it focuses towards the importance of implementation of QC role in the industrial and other sectors related to maintenance, production and construction specially.
The QC activity means the direct involvement in maintaining quality standard as per the adopted
method/standard by the way of carrying out inspection (activity wise) and making the documentation related to that. It also involves the activity involving for the project’s quality maintainability and process execution.
22.      What is Schedule ‘Q’ and how many appendices are there in schedule ‘Q’?
Ans:   Schedule ‘Q’ is the guidelines for the method application related to quality including the distribution of manpower (quality field oriented) and the quality process execution including quality control and quality assurance.
It has got six appendices covering all the process implementations related to execution of project performance with the focus towards maintainability of quality control and quality assurance.
23.   What are the linked documentations carried out related to QC activity for oil & gas construction project?
Ans:   a. Application for inspection from construction department after completion of every activity.
b. Production of drawing based on the planning.
c. Method application priority wise.
d. Procurement of item and equipment required for the execution of the project.
24.  What is process control system?
Ans:   It is the system adopted for the proper execution of the activity by maintaining the adopted standards and other specific. It involves surveillance on day to day activities performed by the production unit on operation.
25.      What are QCP, QMP and ITP?
Ans:
QCP – Quality Control Procedure.
QMP – Quality Management Procedure.
 ITP –  Inspection and Test Plan.

 

paktechpoint.com

You may also like...

3 Responses

  1. I have recently started a web site, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  2. Tabrez Alam says:

    This is very amazing information about QC .Really I’m so happy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: tected !!Content is pro
%d bloggers like this: