Cathodic Protection QC Notes of Aramco

Cathodic Protection QC Notes of Aramco

1. What is the minimum distance required for an anode that having an individual DC. Source?
Ans. 50 Meters
2. In underground buried pipelines within how many days to provide, achieve or install galvanic anode for Temporary C.P. Systems using a 3-pin test station?
Ans. 30 Days
3. What is the minimum Design life of impressed current cathodic protection system for C.P. (ICCP)?
Ans. 20 Years
4. What is the minimum Design life of a galvanic anode system for electrically Isolated short pipeline section. (GACP)?
Ans. 20 Years
5. What is the minimum design life for temporary C.P. system?
Ans. 2 years
6. What is the minimum current density requirement for uncoated pipeline surface?
Ans. 20.00 (mA/m²)
7. What is the minimum current density requirement for coated pipeline surface?
Ans. 0.10 (mA/m²)
8. What is the minimum Current density requirement for temporary C.P. system for coated pipelines?
Ans. 0.005 (mA/m²)
9. What is the pipeline minimum negative pipe to soil on potential with reference to a copper/copper sulfate electrode (As Designed)?
Ans. 1.2 VDC

10. What is the pipeline minimum negative pipe to soil on potential with reference to a copper/copper sulfate electrode for Temporary CP. System?
Ans. 1.0 VDC
11. What is the pipelines maximum negative pipe to soil on potential with reference to A copper/copper sulfate electrode?
Ans. 3.0 VDC
12. What is the pipeline valves and associated buried piping minimum negative pipe to soil on potential with reference to a copper/copper sulfate electrode Include pipeline junctions, PS, CS and Others?
Ans. 1.0 VDC

 

13. What is the pipeline valve and associated buried piping maximum negative pipe to soil on potential with reference to a copper/copper sulfate electrode include pipeline junctions, PS, CS and Others?
Ans. 3.0 VDC
14. What is the impressed Current anode design parameters consumption rate for high silicon cast iron anode materials?
Ans. 0.45(Kg/Ay)
15. What is the maximum current density of an impressed current anode design parameters for high silicon cast iron anode material?
Ans. 0.7(mA/cm²)
16. What is the galvanic anode design parameter consumption rate for magnesium anode material?
Ans. 7.71(kg/Ay)
17. What is the galvanic Anode design parameter potential for Magnesium anode material?
Ans. -1700(mV)(Cu/CuSO4)
18. How many meters deeper than if we classified the anode installation as Deep Anode Beds?
Ans. 15 Meters
19. What is the minimum anode Bed distance from Buried structure with rectifier Rated output of 35 Amps. Or less?
Ans. 35 Meters
20. What is the minimum anode Bed distance from buried structure with rectifier Rated output of 50 Amps?
Ans. 75 Meters
21. What is the minimum Anode Bed distance from buried structure with a rectifier rated output of 100 Amps?
Ans. 150 Meters
22. What is the minimum Anode bed distance from buried structure with rectifier Rated output of 150 Amps?
Ans. 225 Meters
23. What is the minimum distance of separate adjacent anode beds powered from separate power sources?
Ans. 50 Meters
24. What type of enclosure requirement for oil Immersed rectifier units?
Ans. Type OA
25. What type of enclosure requirement for dry type or Air cooled unit’s rectifier?
Ans. Type AA
26. What is the rectifier minimum Distance in of a hydrocarbon plant perimeter fence?

Ans. 30 Meters
27. What is the rectifier minimum distance with in of a coastline?
Ans. 1 Kilometer
28. What is the maximum DC. Voltage Requirements of a CP. Rectifier?
Ans. 100 VDC
29. How many meters intervals in paved areas directly over the pipeline for CP. access test station?
Ans. 20 Meters
30. We have to provide CP. Test station per kilometer?
Ans. 1 KM.
31. What is the minimum mounting requirement of an oil immersed rectifiers above ground?
Ans. 300 mm
32. What is the above grade mounting requirement for NEMA rating enclosures?
Ans. 1.8 Meters
33. What is the enclosure minimum installation requirement with in the rectifier?
Ans. 3 Meters
34. What is the percentage requirement of Circuit breaker rating for the rectifier input current at rectifier rated load?
Ans. 125%
35. What is the limit splicing interval of buried main positive cable runs, between rectifier and anode bed junction box?
Ans. 150 Meters
36. How many pound of Magnesium Anode required to be installed?
Ans. 100 Lbs.
37. Parallel pipeline should be bond in every ______ Kilometers?
Ans. 10 KM

paktechpoint.com

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *